EFOP-1.8.5.-17-2017-00030

Pályázat kiíró:

 

Emberi Erőforrás Minisztériuma, Európai Szociális Alap

Pályázati időszak:

 

2017.11.01.-2018.12.31.

Beszerzés:

 

Ételem, az életem- Egészséges étkezést és
életstílust népszerűsítő programok megvalósítása a 6-14 éves korosztályban”.

Megpályázott összeg:

19.980.713 Ft

Megnyert összeg:

19.980.713 Ft

Kifutás:

 

2018.12.31.
 

Leírás:

A projekt célja: Az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának a hatékony támogatása, ezzel az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítása, a várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése.

Ennek érdekében a projekt időszak alatt a következő tevékenységek valósulnak meg az általános iskolai közösségben. A projekt menete a honlapunkon követhető lesz.

1. Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében:

a. A mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel, különös tekintettel a rendszeresen fogyasztott, az egészséges táplálkozásba nem illeszthető, illetve táplálkozás-egészségügyi szempontból kevésbé kívánatos élelmiszerekre (pl. sós rágcsálnivalók, chips, energiaital), valamint az ételallergiára, ételintoleranciára. (Projekt elején és végén)

Kérdőívek kiosztása: december folyamán

b. A kérdőívek dietetikus/táplálkozástudományi szakember által történő kiértékelése, valamint gyermekek és/vagy szüleinek írásos és/vagy személyes tájékoztatása a gyermek felmérésének eredményeiről, különös tekintettel a felmérés alapján rizikócsoportba sorolható gyermekek esetén

c. Dietetikai szaktanácsadás/konzultáció valamint csoportfoglalkozás biztosítása

d.. A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításával előadások, iskolai foglalkozások keretében.

2. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:

a) tájékoztató napok gyermekek és családjaik számára (pl. ételkóstolás a szülők számára)

b) főzőversenyek szervezése

c) az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert személyiségek segítségével

d) az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző – akár dekorációs – eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk megjelenítése (pl. plakátok, poszterek)

e) Tan-és fűszerkert kialakítása

3. Eszközbeszerzés: Ivó kutak telepítése, konyhai és étkezdei infrastruktúra fejlesztése.

A projekt során az adatgyűjtés, az adatok feldolgozása és kezelése esetében különös hangsúlyt fektetetünk a személyiségi jogok védelmére és az adatbiztonság követelményének megvalósulására. A kérdőívek feldolgozása anonim, kódszámozott. A projekt megvalósítása során csoportos fényképek készülnek a diákokról, adott tevékenységek közben.

 

A projekt eseményeiről beszámolók, felhívások, képanyagok: 

 

http://refimenza.blogspot.hu/