Aktuális
Álláshirdetés
2018. május 25. péntek 14:06

A Pécsi Református Kollégium a 2018/2019. tanévre állást hirdet
- testnevelés – bármely, német – bármely és matematika - bármely szakpárosítással teljes állásra, határozott idejű munkaszerződéssel.

Feltétel:
- egyetemi tanári diploma.

Előny:
- pályán szerzett gyakorlat,
- biológia/kémia/földrajz/fizika szakpár,
- lelkészi ajánlás.

Bérezés:
Kjt., ill. életpályamodell szerint.

Jelentkezni 2018. június 15-ig lehet a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. email címre.

 
Időutazás a Reformáció korába
2018. május 23. szerda 13:55

Az EFOP-3.3.2-16 pályázat keretében megvalósuló témahét lehetőséget biztosított az érdeklődő diákok számára, hogy megismerkedjenek a felsőoktatásban folyó kutatásokkal. A programok elsősorban az utóbbi évek egyik legnagyobb tudományos szenzációjához, Szulejmán szultán sírhelyének felfedezéséhez kapcsolódtak, de érintették Szigetvár és Pécs törökkori történelmét is.

 

A témahét első programjaként, 2018. május 14-én a Pécsi Református Kollégiumban levetítettük „A Szulejmán titok” című filmet, melyet Borsody István a XXI. század felelős szerkesztője rendezett, és amelynek a filmbemutatója 2018. április 27-én a Nemzeti Múzeumban volt. A vetítést pódiumbeszélgetés követte, megszólaltattuk a Szulejmán kutatócsoport vezetőjét, dr. Pap Norbertet.

 

A témahét második napján dr. Ács Mariann vezetésével történelmi sétára került sor. Felkerestük a 16. századi törökkori emlékhelyeket. Korabeli forrásokra támaszkodva bemutatásra kerültek a keresztyén emlékek, valamint Pécs városszerkezetének alakulása a 16-17. században.

 

A témahét harmadik napján dr. Gyenizse Péter geográfus, geoinformatikussal beszélgettünk a kutatási területéről, arról, hogy milyen szerepe volt a tájrekonstrukciónak Szulejmán szultán sírjának felfedezésében. Hancz Erika a kutatást vezető régész ismertette munkáját, bemutatta a Szulejmán sírja felfedezésekor előkerült leleteket. A témahét negyedik napján Szigetvárra látogattunk a diákkal, akik részt vettek a „Szigetvár 1566” elnevezés? programban. Lebedi János (Refis öregdiák) a vár hagyományőrzőinek vezetője bemutatót tartott.

 

A program zárásaként dr. Kitanics Máté vezetésével felkerestük Turbékon az ásatás helyszínét.

 

 
Ballagás a középiskolában
2018. május 22. kedd 10:02

"Az Úr vezessen végig az úton, szerteszét ha sodor is a sors"

 

Ezzel a gyönyörű ősi ír áldással búcsúztak el 2018. május 4-én iskolánk ballagó diákjai az alma matertől. Fodor Ákosné nagytiszteletű asszony igehirdetése után Molnár Péter igazgató úr ünnepi beszédét Dr. Kádár Péter főigazgató úr köszöntése követte. A 12. A/C és a 12.B osztály tanulói közül tizenegyen kezdték hat évesen és fejezték be felnőttként tanulmányaikat tagiskoláinkban, őket óvodásaink köszöntötték fel egy-egy szál virággal. Az idei évben is sok végzős kapott közösségi, illetve tanulmányi munkájáért elismerést. A Diákpresbitérium által adományozott Hűség-díjat idén Biró Szilárd kapta. Az alábbi alapítványi díjazottjainkra pedig különösen is büszkék vagyunk: Besenczi Zsófia Molnár Mária-díjban, Borbándi Bálint, Kis-Vincze Bianka, Nagy-Gál Levente Timóteus-díjban részesültek. Borbándi Bálintot a Református Értelmiség-díjra, Gaibl Rékát pedig Pro Schola Reformata-díjra terjesztettük fel. Gratulálunk végzőseinknek és Isten gazdag áldását kívánjuk további életútjukra.

 

"Mert ha Őbenne bízva bízunk, nagy örömben majd találkozunk."

 

 

 
Fizika érettségi vizsga szóbeli témakörök 2017/2018-es tanév
2018. május 16. szerda 10:42

A középszintű fizika érettségi vizsga szóbeli témakörei 2017/2018-es tanév letölthetők az alábbi linkre kattintva

 

Témakörök letöltése

 

 
Ismételten siker a Helikonon!
2018. május 16. szerda 00:00

Iskolánk vegyes kara és kamarakórusa idén is kiválóan szerepelt a 2018-as Helikoni Ünnepségeken. Mind a kis- illetve a nagy együttest ARANY minősítéssel jutalmazta a zsűri, valamint a KÓTA különdíjban részesítette a vegyes kart. Tillai Aurél, pécsi karnagy és zeneszerző, a zsűri elnöke a karnagyi tájékoztatón elmondta: ha a Pécsi Reformátusok nem vennének részt a megmérettetésen, alapszín tűnne el a helikoni kórusok palettájáról. Sok szeretettel gratulálunk a diákoknak és karnagyuknak, Pap Tamás tanár úrnak!

 

 

 

 
Búcsúzunk Szervátiusz Tibortól
2018. május 15. kedd 11:30

2017. április 28-dikán Szervátiusz Tibor erdélyi Kossuth-díjas szobrászm?vész alkotásaiból nyílt kamarakiállítás a Pécsi Református Kollégiumban. A tárlat mintegy harminc fából, kőből és fémből készült műve identitásunk (keresztyénség, magyar őstörténet és történelem, magyar lélek) egy-egy mozaikját formázta meg.

 

Mára már tudjuk, hogy a Nemzet Művésze utolsó kiállításmegnyitóján volt jelen a Gimnázium aulájában. A Pécsi Református Kollégium tanári és diákközössége tisztelettel és  szeretettel búcsúzik Szervátiusz Tibortól, Hoppál Hunor – művészete által megihletett – diákunk gondolatával:

 

„[…] Mert tűnhet akármilyen elveszettnek is a helyzet, reményünket, a dolgok jóra fordulásába vetett bizalmunkat mindig meg kell őriznünk. Szervátiusz Tibor életművében ez visszaköszön: szülőföldjéről, Erdélyből elüldözte az akkori elnyomó hatalom, és kényszeredett helyzetéből fakadóan „hazatelepült” az anyaországba. De ezentúl is művészetében a magyarság sorsának, hányattatott múltjának fájdalma mellett a remény pislákoló lángja jelent meg - az a láng, amelyet ha őriznek, soha nem alszik el.”

 

Temetése 2018. május 15-dikén lesz a Fiumei Úti Sírkert művészparcellájában.

 
Öregdiákjaink Világkupa-aranyérme
2018. május 15. kedd 11:27

Aranyérmet nyert a párizsi férfi párbajtőr Világkupán a magyar válogatott. A győztes csapatból Peterdi András és Berta Dániel Refis öregdiákok. Hajrá Magyarok! Hajrá Refi!

 

http://hunfencing.hu/hir/vk-arany-rmes-a-f-rfi-p-rbajt-rcsapat-2451

 

 
Fair Play Kupa
2018. május 11. péntek 11:06

A Pécsi Refi csapata a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett Fair Play Cup Középiskolai Labdarúgó Programjának 2018-as megyei döntőjén április 26-án a III. helyezést szerezte meg. Gratulálunk a Csapatnak!

 

A csapat tagjai:

Csikós Dávid

Gőbl Bence

Hergyó-Bencze Gábor

Kapuvári Bence

Koralevicz Erik

Piszér Attila

Sörös Martin

Szekeres Marcell

Szilágyi Levente

 

Felkészítő tanáruk:
Czár Tiborné

 

 
Kontrasztok Zenei Fesztivál
2018. május 11. péntek 11:02

A 2018. április 28-29.-én megrendezett IX. Kontrasztok Zenei Fesztiválon Bütös Alina 9.B osztályos tanuló a Kamarazenei Hangverseny és a IV. korcsoport kategóriájában is arany minősítést ért el. További szép sikereket kívánunk!

 

 
Táncverseny Szegeden
2018. május 03. csütörtök 12:36

Halász Réka 10.A osztályos tanuló a Szegeden megrendezett IX. Napfény Társastánc Fesztivál és Koreográfus Versenyen 2018. 04. 14-én latin tánc kategóriában 2 db II. helyezést ért el. Ezen kívül koreográfus kategóriában szintén II. helyezett lett Réka. Gratulálunk!

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Találatok 1 - 10 / 39